Εγκαίνια της βιβλιοθήκης του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων

2ο Επαγγελματικό Λύκειο Τρικάλων
Οικισμός Πύργου-Πυργετού – Σχολική Βιβλιοθήκη
Τηλ. 24310 25299, fax: 24310 37508
Ιστοσελίδα: http://2epal-trikal.tri.sch.gr
e-mail: mail@2epal-trikal.tri.sch.gr

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός / Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων.
Ιστοσελίδα: http://blogs.sch.gr/ailiadi
http://users.sch.gr/ailiadi
http://www.matia.gr
e-mail: ailiadi@sch.gr

Δελτίο τύπου:
Σας προσκαλούμε στα Εγκαίνια της βιβλιοθήκης του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων τα οποία θα περιλαμβάνουν παρουσίαση-ενημέρωση σε power point για το ρόλο, τη λειτουργία και τη χρήσης της Σχολικής βιβλιοθήκης από την Υπεύθυνη καθηγήτρια Αμαλία Κ. Ηλιάδη καθώς και ξενάγηση στο χώρο της βιβλιοθήκης όλων των μελών της μαθητικής κοινότητας: καθηγητών, μαθητών, γονέων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου ερευνητή ή φιλομαθούς αναγνώστη της τοπικής κοινωνίας.
Θεωρούμε πως η αρωγή του δημοσιογραφικού κόσμου της πόλης μας στην γνωστοποίηση του έργου μιας σχολικής βιβλιοθήκης στην εποχή του σήμερα, που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση οδηγούν σε μια πιο βιωματική, κατανοητή και ενδιαφέρουσα προσέγγιση της γνώσης, αποτελεί απαραίτητο όρο επιτυχούς πραγμάτωσής του.
Η εφαρμογή νέων παιδαγωγικών μεθόδων, η ακολούθηση συνεργατικών τακτικών και η αξιοποίηση των νέων αυτών εργαλείων μάθησης μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας καθώς και να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις διδασκόντων και διδασκομένων. Οι ιστοσελίδες και οι βάσεις πληροφοριών που παρέχονται μέσω του διαδικτύου αποτελούν για όλους χρήσιμο εργαλείο έρευνας αλλά και πηγή πληροφοριών για την εκπαιδευτική πράξη. Σε αυτή τη διασύνδεση της διδασκαλίας με τις Νέες Τεχνολογίες η Σύγχρονη Βιβλιοθήκη έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει τα μέλη της σχολικής κοινότητας και να προάγει την δια βίου παιδεία και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους. Στο ελκυστικό περιβάλλον που διαθέτει, περιλαμβάνει επιλεγμένη συλλογή χιλιάδων τίτλων και ποικίλα οπτικοακουστικά μέσα. Συγκεκριμένες καινοτόμες διδακτικές προτάσεις και πρωτότυπος σχεδιασμός πολιτιστικών εκδηλώσεων επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα και αναγκαιότητα προσέγγισης της γνώσης με τη χρήση της Σχολικής Βιβλιοθήκης.
Οι βιβλιοθήκες πληροφορούν το κοινό για το τι υλικό διαθέτουν και πώς είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό. Πριν από την εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτό γινόταν με τον καρτοκατάλογο — ένα έπιπλο με πολλά μικρά συρτάρια τα οποία περιείχαν δελτία (κάρτες) που αντιστοιχούσαν σε βιβλία ή άλλο υλικό. Στις μεγάλες βιβλιοθήκες ο καρτοκατάλογος συχνά γέμιζε ένα ολόκληρο δωμάτιο. Η εμφάνιση του Διαδικτύου, όμως, οδήγησε στη χρήση των ηλεκτρονικών καταλόγων (οι οποίοι στην αγγλική αναφέρονται συχνά ως «webcats» ή OPAC, «online public access catalog»), οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να διεξάγει αναζήτηση στις συλλογές της βιβλιοθήκης από οποιοδήποτε σημείο με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτός ο τρόπος τήρησης καταλόγου είναι συμβατός με νέα είδη βιβλιοθηκών, όπως είναι οι ψηφιακές βιβλιοθήκες, καθώς και με παραδοσιακές βιβλιοθήκες που έχουν εκσυγχρονιστεί.
Στόχος της σχολικής βιβλιοθήκης είναι η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των δασκάλων – καθηγητών με παροχή ενημέρωσης, εκπαιδευτικού και μορφωτικού υλικού, η παροχή βοήθειας στους μαθητές για τις μελέτες και τις εργασίες τους καθώς και η εξυπηρέτηση χρηστών – αναγνωστών προερχομένων από την ευρύτερη τοπική κοινωνία με, ενδεχομένως, ερευνητικά ενδιαφέροντα.
Στην επίτευξη του στόχου αυτού θα συμβάλλει ουσιαστικά και, εν τέλει αποτελεσματικά, πέρα από άλλους παράγοντες, και η ολόπλευρη κάλυψη των δραστηριοτήτων και του συνολικού έργου της σχολικής βιβλιοθήκης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του τόπου μας. Σας καλούμε, λοιπόν, να συνδράμετε ενεργητικά στην επιτυχία του σκοπού μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με τιμή,
Ο διευθυντής του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων
Νικόλαος Κωστής, Πολιτικός Μηχανικός

Η υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός

Advertisements

~ από emy67 στο Δεκέμβριος 21, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: